Geschiedenis en projecten

Vanaf zijn oprichting in 1980 heeft de Stichting Dr. Abraham Kuyperfonds publicaties ondersteund die hebben geleid tot nadere inzichten in de rol van het reformatorisch denken in de maatschappij, nu of in het verleden. Een groot aantal auteurs heeft een bijdrage ontvangen ter ondersteuning van de publicatiekosten van hun studies. Mede met hulp van het Kuyperfonds is een aantal biografieën van reformatorische voormannen gepubliceerd en studies over de rol van christelijk-sociaal denken.
Zo heeft het Kuyperfonds het initiatief genomen tot de biografie van Abraham Kuyper die is geschreven door Dr. Jeroen Koch. Daarnaast heeft het Kuyperfonds het initiatief  genomen tot de oprichting en ondersteuning van de Kuyperleerstoel  aan de Vrije Universiteit. Het Kuyperfonds steunt ook regelmatig de publicaties van onderzoek door het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden), gevestigd aan de Vrije Universiteit.

Ook is een tweetal documentaires ondersteund: de productie van de zesdelige IKON/VKZ-serie ‘Rond de Oude Wereldzee’ over de reis van Kuyper rond de Middellandse Zee. Het negende deel van de documentaireserie ‘De IJzeren Eeuw’ (NTR/VPRO) over de betekenis van Abraham  Kuyper, ook internationaal, is eveneens ondersteund.